Selecteer een pagina

Osteopathie Hond

Ondanks dat onze huishond door de vele variaties die er zijn, soms niet erg veel meer lijkt op de wolf, bezit hij nog wel het instinct en het lichamelijk functioneren van de wolf. Wolven leven in groepen (roedel) en samen doen ze alles: jagen, vechten, slapen, eten, verdedigen, spelen. Onze hond gericht op u als baas, wij zijn onderdeel van de roedel. De hond is een prooieter. Zijn hele lichaam is daarop ingesteld. Dat zie je aan zijn gebit, zijn lichaamsbouw, oogstand, gedrag en houding.

 

Een hond is leuk, loyaal, betrouwbaar, moedig en gehoorzaam. Hij begroet u als u thuis komt, is graag bij u in de buurt, kijkt u trouw aan en gaat er graag samen met u op uit.

Toch kunnen honden ook veel problemen opleveren. Huidproblemen kunnen baasjes tot moedeloosheid brengen. Honden die niet goed opstaan of moeite hebben met bewegen kunnen de vraag naar voren brengen wat hier mee te doen. Of soms zien we een hele lijst aan ziektes en symptomen die ondanks alle zorg en aandacht maar niet ophoudt. Bij Beterdier gaan we op zoek naar de oorzaak van het probleem. meer duidelijkheid te geven van problemen bij honden en de mogelijkheden tot oplossen daarvan.

 

Bewegen is voor honden net zo belangrijk als voor paarden. Een hond moet goed kunnen bewegen om zijn plasje te kunnen doen, hij moet kunnen bewegen om te spelen of om te trainen. Zijn leven wordt veel leuker als hij zich vrij en gemakkelijk kan bewegen.

Een hond kan ook blokkades hebben, alleen merken we dat niet zo snel. Bij een paard wordt een ongemak snel opgemerkt omdat we er op gaan zitten en dan merk je al gauw of het dier stijf is, scheef of niet zuiver loopt. Bij een hond wordt een ongemak opgemerkt doordat hij scheef loopt, snel in telgang gaat, moeilijk de auto inspringt of moeite heeft met snel wenden in het spel. Dit zijn symptomen waaruit blijkt dat er toch wat aan de hand is.

Blokkades / ongemakken

Vaak ontstaat een blokkade doordat een hond vecht en stoeit, valt of ergens tegenop loopt of een keer een rare beweging maakt tijdens het apporteren.
Als de hond meerdere blokkades heeft kunnen er allerlei ongemakken ontstaan. Een blokkade is eigenlijk een soort zelfverdedigingsmechanisme. Als door een extreme beweging bijvoorbeeld de tussenwervelschijf over zijn grens dreigt te draaien wordt door het zenuwsysteem met behulp van een spasme dit deel “op slot” gezet. Het ergste (beschadiging aan het ruggemerg en daardoor verlamming) wordt zo voorkomen. Dankzij de blokkade. Een blokkade veroorzaakt echter ook veel problemen. Een geblokkeerd gewricht is een gewricht waar een bepaalde beweging niet meer mogelijk is. Vaak is een blokkade ook pijnlijk. Een blokkade is te herkennen aan verkrampte spieren (rond dit gebied), veranderde doorbloeding (warme of juist koude plekken), veranderde secretie (op die plek juist veel zweten of helemaal niet), verandering van de huid (het haar staat anders of is anders van kleur en / of vorm of vertoont soms schuurplekken).

Ongemakken door blokkades

Blokkades kunnen op velerlei manieren ontstaan. De verschillende bouw van de honden kunnen ook verschillende klachten met zich meebrengen. De ene soort heeft sneller last van heupklachten dan de andere. Bij andere honden ontwikkelt zich sneller rug- of elleboogklachten. Symptomen waarbij een osteopatische behandeling uitkomst kan bieden zijn:
Bewegingsproblemen:
• Moeilijk opstaan;
• Moeite hebben met het gaan liggen;
• Kreupel lopen;
• Stijf zijn;
• Moeilijk in de auto kunnen springen;
• Bewegingen niet meer maken die voorheen nooit een probleem waren, zoals bijvoorbeeld tegen je op springen.

Klachten met pijn:
Klachten aan heupen, ellebogen of rug;
Problemen met de knie;
Onregelmatig of ongelijk lopen.

Problemen in de sport:;
Werkhonden die minder goed presteren
Moeite hebben met of terughoudend zijn in een oefening of hindernis;
Scheef lopen tijdens het trekken;

Met betrekking tot shows:
Niet “sound” zijn in de beweging
Minder enthousiast zijn tijdens het showen
De staart anders dragen
Minder stuwkracht hebben
Ondergeschoven staan, niet doorstrekken van achteren.
Reactie geven bij het aaien of betasten: naar achteren omkijken, achterhand naar je toe draaien, onder de hand weg lopen.

Jonge honden of in de fokkerij:
Jonge honden die slap en slungelig zijn;
Bij een moeizame bevalling kan osteopathie voor zowel teef als pup van belang zijn. bevalling.

Maar ook klachten die niet direct gelinkt worden aan beweging kunnen positief worden beïnvloed met behulp van osteopathie:
• Moeilijk eten;
• Niet meer willen spelen;
• Niet geaaid willen worden;
• Agressief worden tijdens het kammen;
• Overdreven nervositeit;
• Niet lekker in de vel zitten;
• Slechte conditie / weinig uithoudingsvermogen;
• Onregelmatig of kreupel zijn zonder duidelijke oorzaak;
• Klachten aan de luchtwegen;
• Overmatig plassen;
• Huid- en vachtproblemen;
• Problemen met de loopsheid en of drachtigheid;
• Artrose (kan vaak niet worden genezen maar wel worden ondersteund door osteopathie en complementaire diergeneeskunde door de doorbloeding te stimuleren, spieren soepel te maken om met behulp van supplementen (eventuele) ontsteking in het gewricht weg te halen en gewrichtsvloeistof in het gewricht te verbeteren.

Sportbegeleiding

De sporten met honden, denk daarbij aan bijvoorbeeld agility, canicross, IPO of jachttraining worden steeds professioneler. Deze honden kunnen gezien worden als atleten en hebben dan ook onderhoud nodig. Alleen als deze atleten goed in hun vel zitten kunnen ze een topprestatie leveren. Voor meer informatie over het begeleiden van deze honden kunt u contact opnemen.

Afspraak maken

Behandeling van honden vindt plaats in Nieuw Beerta en Sebaldeburen. Via whatsapp, email, facebook kunt u een terugbelverzoek indienen. U kunt ook telefonisch een afspraak maken. Om volledige aandacht voor de hond te hebben wordt tijdens de consulten de mobiele telefoon niet opgenomen. Op het antwoordapparaat kunt u uw naam en telefoonnummer achterlaten. Dan wordt u zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Na het maken van een afspraak ontvangt u een vragenlijst. Deze bestaat uit persoonlijke gegevens en vragen over de hond. Om de hond goed te kunnen onderzoeken, moet het schoon en droog zijn. Dus niet nat van de regen. Een consult duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Voor verdere vragen over de behandeling en de kosten kunt u contact opnemen met Beterdier:

inf@beterdier.nl – 06 20 58 84 11 – Facebook

De behandeling

De behandeling begint met een kort vragengesprek over onder andere klachten en bijzonderheden. Daarna volgt een globaal onderzoek van het totale hondenlichaam. Er wordt gelet op beweeglijkheid, vorm, structuur, temperatuur van weefsels en gewrichten. Tevens wordt de hond in beweging bekeken. De bevindingen worden besproken met de eigenaar. Naar aanleiding van wat er gevonden wordt, vindt de behandeling plaats.

De handen zijn het enige gereedschap waarmee wordt gewerkt, zowel tijdens het opsporen van blokkades als het opheffen daarvan. Er wordt niet alleen gekeken naar de plek waar de klacht optreedt, maar de gehele hond wordt onderzocht en behandeld. De behandeling gebeurt in alle rust. Honden accepteren het en gaan helemaal mee in de bewegingen. Zelfs angstige honden kunnen op den duur ontspannen. Er wordt gebruik gemaakt van kleine bewegingen en soms grotere manipulaties.

Na de behandeling

Afhankelijk van de ernst van de klacht wordt na de behandeling een aantal dagen tot een week rustig aan voor de hond geadviseerd. Hij mag de eerste dagen niet tegen u of iets op springen en ook niet ergens in springen. U moet hem dus even in de auto tillen.

Ook adviseren we u te voorkomen dat hij de eerste dagen stoeit met andere honden, erg trekt aan de riem of rond rent op ongelijke bodem. Dit is om de hond te laten wennen aan zijn nieuwe balans en weefsels te bevestigen in hun nieuwe houding en beweeglijkheid.

Osteopathie en Complementaire Diergeneeskunde

  

info@beterdier.nl

tel 0620588411

BEHANDELLOCATIES HONDEN

Beterdier
Hoofdweg 89
9687 PK Nieuw Beerta

Kynospirit
Provincialeweg 41
9862 PB Sebaldeburen